Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Ενδεχόμενο ευρύτερου πακέτου διάσωσης για τον ευρωπαϊκό Νότο


Η Ισπανία μπορεί να ζητήσει βοήθεια από την ευρωζώνη τον επόμενο μήνα και σε μια τέτοια περίπτωση, το αίτημα της ενδεχομένως να συζητηθεί στο πλαίσιο ενός «ευρύτερου πακέτου», μαζί με το αναθεωρημένο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα και το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της ευρωζώνης.


Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει τους όρους ενός τέτοιου πακέτου διάσωσης και έχει δηλώσει ότι θα λάβει απόφαση μόνο όταν θα αποσαφηνιστούν οι συνθήκες και ο στόχος αυτής της βοήθειας.


Η Ισπανία ήρθε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, αφήνοντας στην άκρη την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, στις αρχές του χρόνου, καθώς η κατάρρευση των τραπεζών της και η δεύτερη ύφεση μέσα σε τρία χρόνια, σε συνδυασμό με το συσσωρευμένο χρέος, προκάλεσαν πανικό στους επενδυτές.

Έκτοτε, τα κόστη δανεισμού της χώρας έχουν φθάσει σε επίπεδα που μακροπρόθεσμα δεν θεωρούνται βιώσιμα, ενισχύοντας την προοπτική ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας για τη Μαδρίτη μετά τη συμφωνία του Ιουνίου για δάνειο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών της.

"Κινούμαστε, κάνουμε βήματα, το προετοιμάζουμε, τα πράγματα θα κατασταλάξουν τον Νοέμβριο», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος, ο οποίος μετέχει στις συνομιλίες για πιθανή βοήθεια προς την Ισπανία.

Κληθείς να αποσαφηνίσει αν αναμένεται ισπανικό αίτημα για βοήθεια τον Νοέμβριο, ο αξιωματούχος, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του λόγω της φύσης των συνομιλιών, απάντησε: «Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα γίνει τότε, τον Νοέμβριο».
Και δεύτερος ανώτατος αξιωματούχος υπαινίχθηκε το ίδιο: «Αν έβαζα στοίχημα, μάλλον θα έλεγα Νοέμβριο αντί για Οκτώβριο. Τότε θα μιλάγαμε για πακέτο- θα είχαμε την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία. Δεν νομίζω τη Σλοβενία», δήλωσε.

"Αυτό συμβαίνει επειδή οι Γερμανοί και άλλοι δεν θέλουν να πηγαίνουν στο εθνικό τους κοινοβούλιο συχνά και να έχουν εκεί επώδυνες συζητήσεις», είπε.

Η κοινή γνώμη στη Γερμανία, όπως και στη Φινλανδία και την Ολλανδία, είναι όλο και περισσότερο αντίθετη στα πακέτα διάσωσης προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Ένα πακέτο διάσωσης για την Ισπανία θα απαιτούσε έγκριση από τη βουλή της Γερμανίας και της Φινλανδίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου