Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ο Ερυθρός Σταυρός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουρερ δήλωσε σήμερα ότι ο οργανισμός δεν κατορθώνει να αντιμετωπίσει την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία.


"Δεν μπορούμε να αναπτύξουμε με αρκετή ταχύτητα τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία...υπάρχουν πολλά νεκρά σημεία, όπου δεν φθάνει καθόλου βοήθεια, δεν γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση, ούτε πόσοι άνθρωποι πλήττονται» δήλωσε ο Πέτερ Μάουρερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

"Οι μάχες επεκτείνονται και, κατά συνέπεια, υπάρχουν περισσότεροι τραυματίες, περισσότερες εστίες κρίσης», δήλωσε ο Πέτερ Μάουρερ τη στιγμή που η πρόσβαση σε πολλές περιοχές παραμένει αδύνατη και οι πληροφορίες για την κατάσταση είναι τελείως αποσπασματικές.

Ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ εξήγησε ότι ο διεθνής οργανισμός κατόρθωσε από το καλοκαίρι να διευκολύνει την εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, την είσοδο φορτηγών για τη μεταφορά της, την πρόσβαση σε αποκλεισμένες περιοχές, όπως εδώ και λίγες ημέρες σε δύο συνοικίες της πόλης Χομς. Ομως ο Ερυθρός Σταυρός δεν έχει πρόσβαση στο Χαλέπι, για παράδειγμα. 

Εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις συριακές αρχές για να λάβει άδεια επίσκεψης και άλλων κρατουμένων.

Οταν ερωτήθηκε για τις επικρίσεις σχετικά με την εκτροπή της βοήθειας από τη συριακή Ερυθρά Ημισέληνο, ο Πέτερ Μάουρερ υπενθύμισε ότι είναι ο υποχρεωτικός συνομιλητής που έχει ορισθεί από τις συριακές αρχές. «Πρέπει να περάσουμε από αυτούς, αλλά ο διάλογος μας τα δύο τελευταία χρόνια μάς έχει επιτρέψει να εξηγήσουμε καλύτερα τι σημαίνει ουδετερότητα στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», είπε.

» Η Ερυθρά Ημισέληνος στη Δαμασκό μπορεί να βρίσκεται πιο κοντά στην κυβέρνηση, αλλού μπορεί να είναι πιο κοντά στις ανάγκες του πληθυσμού», είπε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου