Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Αλλαγή του κλίματος ως προς το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον

Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανοίγει «νέες προοπτικές» για την αλλαγή του κλίματος στον τομέα των επενδύσεων, υποστηρίζουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης και επιχειρηματίες οι οποίοι συμμετείχαν στο 14ο Επενδυτικό Συνέδριο της «Capital Link», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη.


Στο πλαίσιο του συνεδρίου, αντιπροσωπεία κυβερνητικών παραγόντων, με επικεφαλής τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη και εκπροσώπων εταιριών, επισκέφθηκαν χθες το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου διοργανώθηκε ειδική εκδήλωση με την ονομασία «Ημέρα Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης».

Ένας αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, ένας εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδας και ένας από τους πιο γνωστούς Ελληνοαμερικανούς επενδυτές σε διεθνές επίπεδο, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δίνοντας συνοπτικά την εικόνα -μέσα από τη δική τους σκοπιά- για το πώς βλέπουν σήμερα την Ελλάδα ενδιαφερόμενοι επενδυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Διαπιστώσαμε μια αλλαγμένη διάθεση από μέρους επενδυτών» δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, επισημαίνοντας πως «αυτό που μας είπαν και οι ίδιοι είναι ότι, μετά από αρκετά χρόνια, είδαν εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις, συγκεκριμένες θέσεις από την κυβέρνηση και κυρίως αποφάσεις και αποφασιστικότητα για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, πιστεύοντας ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί. Από την πλευρά μας, ο κ. Χατζηδάκης και εγώ, το στίγμα που δώσαμε είναι ότι θα προχωρήσουμε μπροστά για να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέφερε πως «μετά την απόφαση στο Eurogroup φαίνεται ότι η Ελλάδα βαδίζει σ' ένα άλλο μονοπάτι. Κι αυτό διαπιστώσαμε εδώ. Η χώρα μας επιστρέφει δειλά- δειλά στο μονοπάτι της ανάπτυξης. Νομίζω ότι αυτή η επίσκεψη από εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων, εισηγμένες και μη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αλλά και γενικότερα οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου, έδωσαν τη δυνατότητα για να δημιουργηθεί ενδιαφέρον από Αμερικανούς επενδυτές για την Ελλάδα. Θεωρώ ότι ο βαθμός εμπιστοσύνης πλέον, τόσο των άλλων χωρών της ευρωζώνης, όσο και τρίτων χωρών προς την Ελλάδα, αρχίζει να αυξάνεται. Και απομένει να δούμε την κυβέρνηση να εφαρμόζει επιτέλους τις ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής και να επανέλθουμε το ταχύτερο δυνατό στο μονοπάτι της ανάπτυξης».

Εξάλλου, ο ομογενής επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης του επενδυτικού ομίλου «Mistras» Σωτήριος Βαχαβιώλος, ο οποίος ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε ότι «αλλάζει η εικόνα της Ελλάδας και αλλάζει η διάθεση των επενδυτών. Βλέπουν ότι η κρίση μπορεί να ξεπερασθεί και ταυτόχρονα διαπιστώνουν πως παρουσιάζονται ευκαιρίες. Παρά τις οποιεσδήποτε επιφυλάξεις, η τελευταία συμφωνία στο Eurogroup, δίνει μια άλλη προοπτική στην ελληνική οικονομία. Αυτά που ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο μήνυμά του προς τους συνέδρους και όσα παρουσίασε ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, καταμαρτυρούν ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια αναστολών και ότι οι μεγάλες αλλαγές πρέπει να γίνουν. Την ίδια στιγμή όμως, πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες και πρακτικές δεκαετιών. Εμείς, ως Ελληνοαμερικανοί επενδυτές, όχι μόνο θα συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά στην Ελλάδα, αλλά θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις δραστηριότητές μας, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα στο ανθρώπινο δυναμικό και στο μέλλον της Ελλάδας», κατέληξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Ακόμη δεν έχω καταλάβει το καλό της αλλαγής του αμερικανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Όπου ξεπουλάνε για ένα κομμάτι ψωμί κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις, από την αγορά των οποίων κάνεις απόσβεση μόλις τον πρώτο χρόνο, είναι απόλυτα λογικό οι απανταχού επενδυτές να σπεύδουν να αγοράσουν. Ξεχνάτε τι έγινε στο Ιράκ μετά τον πόλεμο;;; Αμερικανοί ιδιώτες αγόρασαν όλες τις επιχειρήσεις της χώρας για ψίχουλα και όχι μόνο αυτό, αλλά οι υπηρεσίες που προσφέρουν πλέον αυτές είναι σημαντικά χειρότερες από αυτές την περίοδο του Σαντάμ στην εξουσία (βλέπε ύδρευση, ηλεκτροδότηση κτλ.). Προς τι λοιπόν οι φανφάρες των Ελλήνων αξιωματούχων;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή