Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

ΜΑΡΙΑ ΣΑΝΤΟΣ ΓΚΟΡΟΣΤΙΕΤΑ Η ηρωίδα δήμαρχος που πολέμησε τους ναρκοβαρόνους

Δύο φορές στάθηκε παλικαρίσια απέναντι στις συμμορίες των καρτέλ και νίκησε, παρά τα σοβαρά της τραύματα και τη δολοφονία του συζύγου της.

Η ηρωίδα  δήμαρχος που πολέμησε τους ναρκοβαρόνους
Η τρίτη φορά, όμως, ήταν μοιραία. Η Μαρία Σάντος Γκοροστιέτα, η ηρωίδα του Μεξικού, όπως την αποκαλούσαν για τον αγώνα της εναντίον των καρτέλ και πρώην δήμαρχος της πόλης Τικιτσέο στην Πολιτεία Μιτσοακάν, όπου δρα ένα από τα μεγαλύτερα καρτέλ ναρκωτικών της χώρας, έδωσε την τελευταία της μάχη, αυτήν τη φορά για να σώσει τη μικρή της κόρη από τα νύχια των ναρκέμπορων.

Στις 12 Νοεμβρίου, η Γκοροστιέτα πήγαινε την κόρη της στο σχολείο, όταν άγνωστοι περικύκλωσαν το αυτοκίνητό της, την τράβηξαν με τη βία έξω και άρχισαν να τη δέρνουν μπροστά στους εμβρόντητους περαστικούς και τα έντρομα μάτια της μικρής. Ουρλιάζοντας να λυπηθούν το παιδί της, μπήκε τελικά στο αυτοκίνητο κι έκτοτε τα ίχνη της χάθηκαν. Πέντε ημέρες αργότερα, βρέθηκε στην άκρη ενός απόμερου δρόμου, πεταμένο πτώμα γυναίκας, με σημάδια βασανισμού. Ηταν η Μαρία Σάντος Γκοροστιέτα που έφερε πληγές στα χέρια από χειροπέδες ενώ σε ολόκληρο το σώμα είχε υποστεί μαχαιριές και καψίματα. Πλήρωσε με τη ζωή της την αποφασιστικότητά της να αντιταχθεί στα καρτέλ που εξουσιάζουν την περιοχή, ενώ ταυτόχρονα είχε βάλει ως στόχο της δημαρχίας της να βελτιώσει τις κοινωνικές υπηρεσίες, προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής των πολιτών ώστε να μην είναι ευάλωτοι στις ορέξεις αλλά και στα χρήματα των καρτέλ.
Η Μαρία Σάντος Γκοροστιέτα γεννήθηκε το 1976 στην Πολιτεία Μιτσοακάν όπου… ανθεί η βιομηχανία οπίου, κάνναβης και μεθαμφεταμίνης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του μεξικάνικου Τύπου, ο άνδρας της, Χοσέ Σάντσεθ, είχε μπλεχτεί με τα καρτέλ και μάλιστα είχε εκτίσει και ποινή φυλάκισης. Γνωρίστηκαν όταν εκείνη ήταν μόλις 12 ετών. Το έσκασε μαζί του στο Ακαπούλκο, όπου οι αρχές απείλησαν να τον συλλάβουν για αποπλάνηση ανηλίκου. Τελικά, επέστρεψαν στο Μιτσοακάν και παντρεύτηκαν. Ο άνδρας της ήταν αυτός που χρηματοδότησε τις ιατρικές της σπουδές στο τοπικό πανεπιστήμιο, όπου πήρε και την ειδικότητα της παθολόγου και άρχισε να γίνεται γνωστή ως «Doctora Mary». Απέκτησαν δύο γιους.
Η Γκοροστιέτα δεν δίστασε να φωτογραφηθεί με τα τραύματα από τις επιθέσεις της μαφίας, θέλοντας να δείξει ότι δεν το βάζει κάτω.
Η Γκοροστιέτα δεν δίστασε να φωτογραφηθεί με τα τραύματα από τις επιθέσεις της μαφίας, θέλοντας να δείξει ότι δεν το βάζει κάτω.
Απειλές
Μετά την εκλογή του κουνιάδου της, Γουστάβο, στη θέση του δημάρχου, η Γκοροστιέτα αποφάσισε να δοκιμάσει κι αυτή την τύχη της στην πολιτική αρένα και διεκδίκησε τη δημαρχία της Τικιτσέο με το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI). Εκλέχτηκε το 2008 και σχεδόν αμέσως άρχισε να δέχεται απειλές κατά της ζωής της. Τον Οκτώβριο του 2009, μια ομάδα ένοπλων γάζωσε με σφαίρες το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε με τον σύζυγό της. Εκείνη επέζησε, όχι όμως και ο άνδρας της. Τρεις μήνες αργότερα, το σκηνικό επαναλήφθηκε. Αυτήν τη φορά επέβαινε στο αυτοκίνητο του αδελφού της κι αργότερα, οι αστυνομικοί βρήκαν στο δρόμο 30 κάλυκες.
Μαρία Σουζάνα Φλορέζ Γκάμεζ
Μαρία Σουζάνα Φλορέζ Γκάμεζ
Τρεις σφαίρες την πέτυχαν, αφήνοντάς τη σοβαρά τραυματισμένη και υποχρεωμένη να χρησιμοποιεί σάκο κολοστομίας. Ομως, όχι μόνο δεν το έβαλε κάτω, αλλά φωτογραφήθηκε με τα τραύματά της για την τοπική εφημερίδα της Τικιτσέο, γράφοντας για την απόφασή της: «Ηθελα να σας δείξω το τραυματισμένο, ακρωτηριασμένο σώμα μου, γιατί δεν ντρέπομαι γι' αυτό. Πρόκειται για ζωντανή απόδειξη ότι είμαι δυνατή και ηθική και ότι, παρά τα τραύματά μου, στέκομαι ακόμα στα πόδια μου».
Οταν τελείωσε η θητεία της, επιχείρησε με αποτυχία να εκλεγεί βουλευτής και ξαναπαντρεύτηκε με τον Νερέο Ντελγάδο Πατινοράν, με τον οποίο απέκτησε την κόρη της και ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, επίσης αγνοείται.
Η αστυνομία του Μεξικού έχει εξαπολύσει πόλεμο εναντίον των αδίστακτων καρτέλ, με σκοπό να βάλει τέλος στη δράση τους.
Η αστυνομία του Μεξικού έχει εξαπολύσει πόλεμο εναντίον των αδίστακτων καρτέλ, με σκοπό να βάλει τέλος στη δράση τους.
Η βασίλισσα της ομορφιάς έκανε κακές παρέες
Καρτέλ της κόκας και των... καλλιστείων
Πριν καλά καλά οι Μεξικανοί συνέλθουν από το σοκ της δολοφονίας της ηρωίδας δημάρχου, μία ακόμα δολοφονία, αυτή της εστεμμένης Μαρία Σουζάνα Φλορέζ Γκάμεζ, απέδειξε για ακόμα μία φορά και με τον τραγικότερο τρόπο τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ των ναρκωτικών και του κόσμου της ομορφιάς.
Η 20χρονη κοπέλα, Μις Σιναλόα για το 2012, σκοτώθηκε το περασμένο Σάββατο σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ του στρατού και μελών του διαβόητου καρτέλ ναρκωτικών της Σιναλόα (το μεγαλύτερο του Μεξικού). Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Πολιτείας, Μάρκο Αντόνιο Ιγκουέρα, δεν είναι ακόμα σαφές αν η Γκάμεζ είχε εμπλοκή στο πιστολίδι ή αν απλώς βρισκόταν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Εικάζεται ότι συνόδευε τον φίλο της, που ήταν μέλος του καρτέλ κι ακόμα διερευνάται πιθανή ανάμειξή της στην ανταλλαγή πυρών, κατά την οποία σκοτώθηκαν πέντε ακόμα άτομα. Δούλευε ως μοντέλο από το 2009, ενώ τον περασμένο Μάιο είχε εκπροσωπήσει το Μεξικό στον Διαγωνισμό Μις Εξωτικός Τουρισμός στην Κίνα. Παρακολουθούσε επίσης μαθήματα δημοσιογραφίας στο τοπικό Πανεπιστήμιο, ενώ είχε συνάψει σχέση με τον νεαρό άνδρα.
Ωστόσο, ο πόλεμος αυτός έχει και παράπλευρες απώλειες, όπως τον θάνατο της Μαρία Σουζάνα Φλορέζ Γκάμεζ.
Ωστόσο, ο πόλεμος αυτός έχει και παράπλευρες απώλειες, όπως τον θάνατο της Μαρία Σουζάνα Φλορέζ Γκάμεζ.
«Θέμα γοήτρου»
Η οικογένειά της αρνείται πως είχε την οποιαδήποτε σχέση με τα καρτέλ, ωστόσο, σύμφωνα με τον Χαβιέ Βαλντέζ, συγγραφέα του βιβλίου «Miss Narco», πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο: ο δεσμός των καρτέλ με τα καλλιστεία. «Πρόκειται για θέμα γοήτρου, χρημάτων και δύναμης», επισημαίνει ο συγγραφέας. «Για πολλές απ' αυτές τις νεαρές γυναίκες, ο πειρασμός να εμπλακούν με τον κόσμο των ναρκωτικών είναι μεγάλος, αφού η χώρα δεν προσφέρει ευκαιρίες στους νέους». Μερικές φορές οι ναρκέμποροι είναι αυτοί που επιδιώκουν σχέση με εστεμμένες, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου συμβαίνει το αντίθετο, ισχυρίζεται ο Βαλντέζ. «Ηξερα κάποτε ένα κορίτσι», λέει, «που επιδίωκε απελπισμένα να κάνει σχέση με έμπορο ναρκωτικών. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να βάλει αγγελία με τον τίτλο «Ψάχνω έναν Νάρκο».
Η «σφραγίδα» της συμμορίας «Los Zetas», μίας εκ των σκληρότερων που δρουν στο Μεξικό, η οποία ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.
Η «σφραγίδα» της συμμορίας «Los Zetas», μίας εκ των σκληρότερων που δρουν στο Μεξικό, η οποία ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. 
Πάνω από 95.000 οι νεκροί σε έξι χρόνια
Αιματηρός ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών
Πριν από δύο μήνες, ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν, πέτυχε μία από τις σημαντικότερες νίκες του στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει από το 2006 εναντίον των καρτέλ, όταν οι Πεζοναύτες σκότωσαν τον Εριμπέρτο Λασκάνο, αρχηγό ενός από τα πλέον διαβόητα καρτέλ της χώρας, των Ζέτας.
Οπως, όμως, όλες οι νίκες σ' αυτό τον πόλεμο, έτσι κι αυτή αποδείχτηκε πύρρειος: την επομένη της δολοφονίας του, άγνωστοι έκλεψαν το πτώμα του από το γραφείο τελετών όπου είχε μεταφερθεί, σε μια ωμή επίδειξη ισχύος. «Ηταν αδύνατον να σταματήσουμε το εμπόριο και τη χρήση ναρκωτικών», παραδέχτηκε τελικά ο Καλντερόν, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Economist» κάνοντας έναν απολογισμό των έξι ετών που έμεινε στον προεδρικό θώκο. Ο βαρύς, εξάλλου, φόρος αίματος δεν του επιτρέπει να μιλάει για επιτυχία: Αν και κανένας δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους τα έξι αυτά χρόνια (ο τελευταίος επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 47.500 νεκρούς), το μεξικανικό Ινστιτούτο στατιστικών και γεωγραφίας κάνει λόγο για 95.632 νεκρούς.
Αποτρόπαια εγκλήματα
Μεταξύ αυτών, τουλάχιστον 24 δήμαρχοι μικρών πόλεων, ο κυβερνήτης της Πολιτείας Ταμαουλίπας και 40 δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ. Πολλά απ' αυτά τα εγκλήματα ήταν αποτρόπαια. Τον Απρίλιο του 2011 ανακαλύφθηκαν 193 πτώματα σε ράντσο της Ταμαουλίπας, άγρια κακοποιημένα. Οι έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δολοφονίες ήταν έργο των Ζέτας. Τον περασμένο Μάιο, οι Ζέτας, μακράν το πιο αιμοδιψές καρτέλ, δολοφόνησαν 49 ακόμα άτομα. Βρέθηκαν πεταμένα σε δρόμο, διαμελισμένα.
Τελευταίο κρούσμα ήταν τα πτώματα οκτώ ανδρών και τα λείψανα αρκετών άλλων, που ανακάλυψαν την περασμένη εβδομάδα οι μεξικανικές αρχές στην επαρχία Τσιουάουα. Τα οκτώ θύματα, ηλικίας 30 έως 35 ετών, είχαν βασανιστεί και πυροβοληθεί στο κεφάλι. Το πρόβλημα τώρα το «κληρονομεί» ο νέος πρόεδρος της χώρας, Ενρίκε Πένια Νιέτο (ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντα του χθες), ο οποίος σκοπεύει σταδιακά να αποσύρει τον στρατό από τις επιχειρήσεις εναντίον των καρτέλ, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις, όπως την ενίσχυση της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος.
Χρυσούλας Κατσαρού
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63746939

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου