Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Λήγουν ομόλογα 10 δισ. ευρώ μέχρι τον Αύγουστο

Ένα «καυτό» τετράμηνο έχει μπροστά της η Ελλάδα από την άποψη των υποχρεώσεων που θα πρέπει να καλύψει έναντι των δανειστών της. Στο διάστημα Μαΐου - Αυγούστου, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει στη διάθεσή της 10 δισ. ευρώ, ώστε να αποπληρώσει τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν και να καλύψει μέρος των υποχρεώσεών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Εάν «βγει» ο Αύγουστος, τότε το πρόγραμμα «χαλαρώνει» και κατ’ επέκταση φεύγει η πίεση για εκταμίευση των δόσεων από τον μηχανισμό στήριξης.
Για να αποπληρωθούν τα παραπάνω 10 δισ. ευρώ, θα πρέπει να καταβληθούν στην Ελλάδα οι δόσεις από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Αρμόδιοι παράγοντες ξεκαθαρίζουν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα αυτή τη στιγμή είναι αρκετά, αλλά δεν επαρκούν για να εξοφληθεί η πρώτη λήξη ομολόγου. Στις 20 Μαΐου η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει 5,6 δισ. ευρώ για να εξοφλήσει ομόλογο, το οποίο κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Πρόκειται για τον μεγαλύτερο «βραχνά», καθώς οι επόμενες υποχρεώσεις της χώρας είναι μικρότερες και πιο διαχειρίσιμες.
Αλλωστε, οι λήξεις των ομολόγων της 20ής Μαΐου (πρόκειται για δύο διαφορετικούς τίτλους) ήταν και ο λόγος για τον οποίο στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας είχε προβλεφθεί ότι η δόση μετά τον τρέχοντα έλεγχο θα φθάσει στα 6 δισ. ευρώ (4,2 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ). Για να έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα τα απαραίτητα κεφάλαια, ώστε να καλύψει τις ανελαστικές υποχρεώσεις του Μαΐου, χωρίς να χρειαστεί να αξιοποιηθούν πόροι που είναι σχεδιασμένο να κατευθυνθούν για τον προϋπολογισμό ή την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του.

Μετά τον Μάιο, η κατάσταση εξομαλύνεται. Ωστόσο, μέχρι και τον Αύγουστο θα «τρέχουν» υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλυφθούν:

- Τον Ιούνιο ανέρχονται συνολικά στα 902 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν σε ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, ενώ τα υπόλοιπα 853 εκατ. ευρώ είναι ομόλογα που οι ιδιώτες κάτοχοί τους αποφάσισαν να μην τα εντάξουν στις διαδικασίες του PSI. Τα τελευταία ομόλογα λήγουν στις 25 Ιουνίου.

- Λήξεις 623 εκατ. ευρώ εντός του Ιουλίου. Στις 3 Ιουλίου λήγουν ομόλογα αξίας 84 εκατ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ, ενώ στις 5 του μήνα θα πρέπει να αποπληρωθούν 538 εκατ. ευρώ προς ιδιώτες που δεν δέχτηκαν το PSI.

- Τον Αύγουστο είναι η επόμενη μεγάλη λήξη ομολόγου. Στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει στη διάθεσή της 2,17 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει στην ΕΚΤ τις λήξεις των ελληνικών τίτλων. Επίσης, μέσα στον μήνα θα πρέπει να καταβάλει και περίπου 700 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η χώρα από το Ταμείο.

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και το τέλος του έτους, οι υποχρεώσεις είναι πολύ λίγες και δεν δημιουργούν προβληματισμό. Αυτή τη στιγμή, το κρίσιμο είναι η Ελλάδα να μη χρειαστεί να φθάσει έως τις 20 Μαΐου αναμένοντας τη δόση των 6 δισ. ευρώ και να πρέπει να πάρει αποφάσεις υπό την πίεση της χρεοκοπίας για ακόμα μία φορά. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν ανησυχούν για κάτι τέτοιο, αλλά είναι γεγονός ότι ο έλεγχος αυτός είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί πριν από αρκετές μέρες και ακόμα δεν υπάρχει σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Πάντως, προς το παρόν το υπουργείο Οικονομικών προχωράει σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων (την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δανειστεί 1,6 δισ. ευρώ από 6μηνα γραμμάτια) για να καλύψει τις λήξεις γραμματίων.

Του Σωτηρη Νικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου