Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Βρέθηκαν ραδιενεργά βαρέλια στον βυθό της Μάγχης Είναι δύο από τα 28.500 που είχαν πεταχτεί από Βρετανούς και Βέλγους μεταξύ 1950-1963

Γερμανοί δημοσιογράφοι εντόπισαν στον βυθό της Μάγχης δυο βαρέλια που περιέχουν ραδιενεργά απόβλητα.
Βρέθηκαν ραδιενεργά βαρέλια στον βυθό της Μάγχης
Σύμφωνα με μια έρευνα από το γαλλο-γερμανικό δίκτυο  ΑRΤΕ, τα βαρέλια βρίσκονται εκεί εδώ και πολλές δεκαετίες, αφού είχαν πεταχτεί στο πυθμένα κάποια στιγμή μεταξύ 1950-1963.

Η δημοσιογραφική ομάδα έστειλε ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο στον βυθό της Μάγχης προκειμένου να βρει τα βαρέλια αυτά. Πράγματι, το ρεπορτάζ απέδωσε καρπούς και τα κοντέινερ εντοπίστηκαν σε βάθος 124 μέτρων, στον θαλάσσιο χώρο βορείως του βρετανικού νησιού Αλντερλέι, που βρίσκεται απέναντι από τη πόλη Χερβούργο, στις ακτές της γαλλικής Νορμανδίας.

Μεταξύ 1950-1963 περίπου 28.500 τέτοια βαρέλια ρίχτηκαν από Βρετανούς και Βέλγους στον βυθό της Μάγχης και μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι με το πέρας του χρόνου τα κοντεινερ, που περιέχουν 17.224 μετρικούς τόνους (17.224.000 κιλά) ραδιενεργών αποβλήτων, θα είχαν σκουριάσει και θα είχαν απελευθερώσει στο νερό το ραδιενεργό τους περιεχόμενο, καθιστώντας το αυτομάτως αβλαβές για τον άνθρωπο. Ομως τα δύο βαρέλια που βρέθηκαν στον πυθμένα είναι άθικτα,  άρα επικίνδυνα και πρέπει αμέσως να απομακρυνθούν.

Τα βαρέλια της Βρετανίας υπολογίζεται ότι περιέχουν 58 τρισ. μπεκερέλ ραδιενέργειας, ενώ τα Βελγικά 2,4 τρισ. μπεκερέλ. Για το πόσιμο νερό το όριο της ΕΕ είναι 10 μπεκερέλ ανά λίτρο. «Πιστεύουμε ότι στον βυθό βρίσκονται ακόμη πολλά τέτοια άθικτα βαρέλια»,σημειώνει ο γερμανός δημοσιογράφος Τόμας Ρόιτερ.  

«Τα βαρέλια είναι σε σχετικά ρηχό σημείο και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία»,προειδοποιεί η εκπρόσωπος του κόμματος των γερμανών Πράσινων Σίλβια Κότινγκ-Ουλ,ενώ ο ωκεανολόγος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Χάρτμουτ Νις επίσης υποστηρίζει ότι «πρέπει οπωσδήποτε να απομακρύνουμε τα κοντέινερ από τον βυθό».

Το ρεπορτάζ της γαλλογερμανικής δημοσιογραφικής σύμπραξης θα μεταδοθεί στις 23 Απριλίου από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας SWR.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου