Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Ερντογάν - Ομπάμα: Συμφώνησαν στην απομάκρυνση του Άσαντ, διαφώνησαν στα υπόλοιπα



Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν χθες στην συνάντηση τους ότι: “Ο Άσαντ πρέπει να φύγει”. Όμως ο Ομπάμα αρνήθηκε να κάνει ένα βήμα παραπέρα, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt

Οι δύο ηγέτες στάθηκαν δίπλα-δίπλα υπό βροχή για να κάνουν δηλώσεις, αποκάλεσαν ο ένας τον άλλο “φίλο”, απαίτησαν από κοινού την απομάκρυνση του δικτάτορα Άσαντ, όμως το χάσμα μεταξύ τους μοιάζει αγεφύρωτο.

Η συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας αρκετά προβλήματα και σκάνδαλα, μάλλον περιπλέκει τα πράγματα και στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής. Ο Ερντογάν έχει εκφράσει σε όλους τους τόνους την επιθυμία του να δεσμευτεί η Αμερική στην απομάκρυνση του Άσαντ από την Δαμασκό. Ή τουλάχιστον να προμηθεύσει με όπλα τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. 
Όμως ο Αμερικανός Πρόεδρος αρνήθηκε να κάνει το επόμενο βήμα δηλώνοντας στην από κοινού συνέντευξη Τύπου : “Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε σταθερή διεθνή πίεση”, και αυτό δεν ήταν αρκετό για τον Ερντογάν.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση της Συρίας χρησιμοποιεί χημικά όπλα.
Ο Ομπάμα απέφυγε να επαναλάβει την προειδοποίηση ότι η χρήση χημικών παραβιάζει “την κόκκινη γραμμή” των ΗΠΑ και προτίμησε να πει ότι δεν υπάρχει “μαγική συνταγή” για να σταματήσει το λουτρό αίματος του εμφυλίου. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι “υπάρχει μια μεγάλη γκάμα επιλογών στις οποίες οι ΗΠΑ ήδη πρωτοστατούν.  Και διατηρούμε το δικαίωμα να λάβουμε μέτρα, τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά,”  αφού η χρήση χημικών όπλων θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τις ΗΠΑ μακροπρόθεσμα. Ο Ομπάμα παράλληλα, υποσχέθηκε να συνεχίσει να προμηθεύει την αντιπολίτευση της Συρίας με εξοπλισμό και εργαλεία, αλλά η πολυπόθητη – για τον Ερντογάν-  δήλωση περί προμήθειας όπλων, δεν έγινε ποτέ.
Επιπλέον ο Ομπάμα δήλωσε ότι η Συρία αποτελεί “διεθνές πρόβλημα”, φράση που υποδηλώνει την απροθυμία της Ουάσινγκτον να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες.  Η Τουρκία – χώρα μέλος του ΝΑΤΟ – έχει ήδη εμπλακεί στον εμφύλιο της γειτονικής της χώρας και φιλοξενεί 300.000-400.000 πρόσφυγες από την Συρία. Για την διατροφή και διαμονή τους στην  Άγκυρα έχει δαπανήσει $1.500.000.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ο Ερντογάν. Ποια συμμετοχή στις δαπάνες εξασφάλισε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση από τις ΗΠΑ δεν έχει γίνει γνωστή ..
Σε ό,τι αφορά τη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη Γάζα και παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ να το ακυρώσει, ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε ότι θα μεταβεί μάλλον τον Ιούνιο, ενώ θα επισκεφτεί και τη Δυτική Όχθη. “Προσδίδω στην επίσκεψη μεγάλη σημασία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή”, δήλωσε σχετικά.
Σε επίσκεψή του στην Τουρκία τον Απρίλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε προτρέψει τον Ερντογάν να αποφύγει να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ μετά από σχεδόν τρία χρόνια ψυχρότητας μετά το περιστατικό του Mavi Marmara.
Οι δύο πλευρές ήρθαν ξανά σε επαφή με πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα, αν και η Τουρκία επισημαίνει ότι η πλήρης αποκατάσταση μάλλον δεν θα γίνει άμεσα.
Πέρα από την κατάσταση στη Συρία, την τρομοκρατία και την πολιτική ασφάλειας, το Κυπριακό και τα ανθρώπινα δικαιώματα επίσης συζητήθηκαν στη συνάντηση—για την ακρίβεια σε σειρά συναντήσεων σχεδόν όλη την ημέρα.
“Στέκομαι στο πλευρό σας απέναντι στην τρομοκρατία”, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι στηρίζει την προσπάθεια “για αλλαγές στην Τουρκία και ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.”
Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο και για “κοινό αγώνα” των δύο χωρών εναντίον της τρομοκρατίας και αναφέρθηκε στα κοινά συμφέροντα ΗΠΑ και Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, στην ευρύτερη περιοχή, στα ενεργειακά και σε άλλα θέματα.
Ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ακόμη την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, λέγοντας ότι οι εμπορικές τους συναλλαγές αυξήθηκαν από τα 8 στα 20 δισεκατομμύρια την τελευταία δεκαετία και πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισήμανε ότι το έθεσε στη συζήτηση και ότι “πάντα υπάρχει ευκαιρία” για την επίλυσή του, όπως είπε, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος Ομπάμα επέλεξε να μην κάνει καμία αναφορά. 


Πηγή: Ερντογάν - Ομπάμα: Συμφώνησαν στην απομάκρυνση του Άσαντ, διαφώνησαν στα υπόλοιπα | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/11531/erntogan-ompama-symfonisan-stin-apomakrynsi-toy-asant-diafonisan-sta-ypoloipa#ixzz2TXZ8IByM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου