Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΟΟΣΑ: Η λιτότητα φέρνει φτώχεια και ανισότητα

Τα πρώτα τρία χρόνια της κρίσης και μέχρι το τέλος του 2010 η εισοδηματική ανισότητα αυξήθηκε πολύ περισσότερο από όσο μέσα σε διάστημα δώδεκα ετών, αναφέρει στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ και προειδοποιεί τις κυβερνήσεις πως στην προσπάθεια να αποκαταστήσουν τα δημόσια οικονομικά τους, κινδυνεύουν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα και φτώχεια.
φωτό: Reutersφωτό: Reuters
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης διαπιστώνει στην έκθεσή του ότι οι κυβερνήσεις, στην απαρχή της κρίσης, δαπάνησαν για να στηρίξουν προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας οπότε οι ανισότητες ήταν ελεγχόμενες. Μετά τους φόρους και τις μεταβιβάσεις, το πιο πλούσιο 10% του πληθυσμού των χωρών μελών του ΟΟΣΑ κέρδιζε 9.5 φορές το εισόδημα του φτωχότερου 10%, ποσοστό που είναι 9 φορές υψηλότερο σε σχέση με το 2007. Το μεγαλύτερο χάσμα καταγράφεται σε Χιλή, Μεξικό, Τουρκία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ ενώ το μικρότερο καταγράφεται σε Ισλανδία, Σλοβενία, Νορβηγία και Δανία.
Πρόκειται για ανησυχητικά ευρήματα που υπογραμμίζουν την ανάγκη να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους της κοινωνίας μας, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία. Υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε πολιτικές που θα διασφαλίζουν τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα, στην προσπάθεια μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος, ώστε όλοι να πληρώνουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί αλλά και να λαμβάνουν τη στήριξη που χρειάζονται από το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου