Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Σκληραίνει τη Στάση της Έναντι του Ισραήλ η Ε.Ε.

«Πολιτικό σεισμό» χαρακτηρίζουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι την απόφαση της Ε.Ε. να απαγορεύσει στα 28 κράτη-μέλη της την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας με ισραηλινά ιδρύματα, τα οποία εδρεύουν στα κατεχόμενα αραβικά εδάφη της Δυτικής Οχθης, της Λωρίδας της Γάζας, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και των Υψωμάτων του Γκολάν.
Η σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκρίθηκε στις 30 Ιουνίου, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης που έλαβαν τον περασμένο Δεκέμβριο οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών και αφορά το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. μετά το 2014. Πρόκειται για απόφαση υψηλής πολιτικής σημασίας, με την οποία οι 28 υιοθετούν πλήρως τη θέση των Παλαιστινίων για ίδρυση κράτους με βάση τα σύνορα του 1967. 

Στο κείμενο της κοινοτικής οδηγίας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε σαφές πως δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε αλλαγή στα προ του 1967 σύνορα, εκτός αν αυτή συνομολογηθεί από όλες τις πλευρές στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Μεσανατολικού». Την απόφαση των Ευρωπαίων καταδίκασε σε έντονο ύφος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διαμηνύοντας ότι η χώρα του «δεν θα δεχθεί διατάγματα τρίτων» για τα σύνορά της, προσέθεσε δε ότι το εδαφικό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων με την παλαιστινιακή πλευρά.Η οδηγία της Κομισιόν αφορά τη χρηματοδότηση, υπό μορφή δανείων, χορηγήσεων και υποτροφιών, Ισραηλινών εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, ανταλλαγών φοιτητών, πολιτιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων. Δεν αφορά τον τομέα του εμπορίου, αν και πολλές χώρες-μέλη της Ε.Ε. ζητούν να αναγράφεται υποχρεωτικά πάνω στη συσκευασία των ισραηλινών προϊόντων η προέλευσή τους, ώστε να μπουν σε μαύρη λίστα όσα προέρχονται από εποικισμούς. Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ζεέβ Ελκίν δήλωσε ότι πρόκειται για «μέγα σφάλμα», το οποίο «προσφέρει καύσιμα στην απορριπτική διάθεση των Παλαιστινίων». Ενας άλλος υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Σιλβάν Σαλόμ, δήλωσε: «Για άλλη μια φορά οι Ευρωπαίοι έδειξαν πόσο αποσπασμένοι είναι από την πραγματικότητα, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να παίξουν βασικό ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις». Αντιθέτως, η Χανάν Ασράουι, ηγετικό στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, χαιρέτισε την απόφαση της Κομισιόν ως «ποιοτική στροφή», η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την ειρηνευτική διαδικασία. Η απόφαση των Ευρωπαίων ήρθε στο φως της δημοσιότητας, καθώς ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι ταξίδευε για έκτη φορά προς τη Μέση Ανατολή από τον Φεβρουάριο, οπότε ανέλαβε τα καθήκοντά του στην προσπάθεια αναθέρμανσης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
ΠΗΓΗ: Haaretz, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου