Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Μάχη από Μόσχα για να στηριχθεί το ρούβλι

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες η ρωσική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την ελεύθερη πτώση του ρουβλίου και να αποτρέψει τη μετατροπή της σε νομισματική κρίση.

Μάχη από Μόσχα για να στηριχθεί το ρούβλι
Η παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών της Μόσχας στην αγορά συναλλάγματος με 7 δισ. δολάρια έδωσε μια μικρή αλλά προσωρινή ώθηση στο νόμισμα, που γρήγορα επανήλθε στην πτωτική του πορεία, για να επιστρέψει η ανάκαμψη μετά την ανακοίνωση πακέτου μέτρων για την ανακούφιση του τραπεζικού κλάδου από την κεντρική τράπεζα.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τις αποτιμήσεις των μετοχικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών σε επίπεδα που επικρατούσαν πριν ξεκινήσει η πτώση του νομίσματος, θα επιτρέψει στις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και θα αναστείλει την απαίτηση να αναφέρουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άμεσα τυχόν μειώσεις στα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας.
Σε συνδυασμό με την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, που ταυτόχρονα δεσμεύτηκε να μην επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίου, φάνηκε να δίνεται μια στήριξη στο ρούβλι. Την ίδια στιγμή, την κατάσταση βοήθησαν και οι εξαγωγείς, οι οποίοι πούλησαν δολάρια, καθώς προετοιμάζονται για τις μηνιαίες καταβολές φόρων που πρέπει να γίνουν αυτήν την εβδομάδα.
Ο Βλ. Πούτιν αναμένεται σήμερα να δώσει συνέντευξη Τύπου όπου θα αναφερθεί και στο θέμα της πτώσης του ρουβλίου
Ο Βλ. Πούτιν αναμένεται σήμερα να δώσει συνέντευξη Τύπου όπου θα αναφερθεί και στο θέμα της πτώσης του ρουβλίου
Οι φόβοι, ωστόσο, εξαιτίας της αστάθειας του νομίσματος, παραμένουν. Η χθεσινή δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων του Νοεμβρίου, που δείχνουν ότι η οικονομία «βαλτώνει», δημιουργεί τις συνθήκες για ύφεση το 2015.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να αντιμετωπίσει τη σοβαρότερη κρίση της τελευταίας 15ετίας, χωρίς να παρέμβει στις αρχές της οικονομίας της αγοράς. Ο Μεντβέντεφ απέρριψε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε υπερβολικά «αυστηρή ρύθμιση» της αγοράς, καθώς κάτι τέτοιο, όπως είπε, «δεν θα είναι για καλό» και επέμεινε ότι «οι μελλοντικές ενέργειές μας θα πρέπει να βασιστούν στους μηχανισμούς της αγοράς».
Η κατρακύλα που παρουσιάζει το ρούβλι ξύπνησε μαύρες μνήμες στη Ρωσία από την κρίση του 1998, περίοδο που εξανεμίστηκαν οι αποταμιεύσεις εκατομμυρίων πολιτών
Η κατρακύλα που παρουσιάζει το ρούβλι ξύπνησε μαύρες μνήμες στη Ρωσία από την κρίση του 1998, περίοδο που εξανεμίστηκαν οι αποταμιεύσεις εκατομμυρίων πολιτών
Ο Ρώσος πρωθυπουργός επανέλαβε ακόμη ότι το ρούβλι είναι «υποτιμημένο», γιατί η τρέχουσα ισοτιμία του δεν αντικατοπτρίζει μια «αντικειμενική εικόνα». «Είναι προς το συμφέρον μας να επαναφέρουμε στην τάξη το συντομότερο δυνατόν την αγορά συναλλάγματος. Κανείς, ούτε οι πολίτες, ούτε οι τράπεζες δεν χρειάζονται μια τέτοια αστάθεια», υπογράμμισε.
Συνέντευξη Πούτιν
Σήμερα αναμένεται η ετήσια συνέντευξη Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θα δεχθεί ερωτήσεις από το κοινό και φυσικά θα αναφερθεί στην πτωτική πορεία του ρωσικού νομίσματος.
Ο εκπρόσωπός του, πάντως, ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος δεν πρόκειται να κάνει κάποια «ειδική διακήρυξη» και δεν θα έδινε λεπτομέρειες για το τι θα πει πριν από την ομιλία του. Διεθνείς αναλυτές ανέμεναν ότι η Μόσχα θα πάρει αυστηρά μέτρα, κάτι που απέρριψαν προς το παρόν τα κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο, όπως μετέδωσε το Bloomberg, υπάρχει ένα ακόμη μέσο που μπορεί να αξιοποιηθεί από τη ρωσική κυβέρνηση και συγκεκριμένα η πώληση χρυσού.
Η Ρωσία έχει στην κατοχή της περίπου 1.169,5 τόνους χρυσού, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, περίπου δηλαδή το 10% των διαθέσιμων, ενώ πρόσθεσε άλλους 150 τόνους το τρέχον έτος. Σύμφωνα με το Bloomberg, η υποχώρηση των τιμών του χρυσού δείχνει ότι οι traders στοιχηματίζουν πως η χώρα θα προσφύγει στα αποθέματά της.
Στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία, η οποία έχει σημαντική έκθεση στη ρωσική οικονομία, παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στη Μόσχα. Ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα ευθύνονται για τις αναταράξεις στη ρωσική οικονομία, αλλά ότι παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα. Αλλωστε και τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου προδίδουν την αγωνία του Βερολίνου για αποσταθεροποίηση της ρωσικής οικονομίας.
Στο μεταξύ η Apple ανακοίνωσε τη διακοπή λειτουργίας του online καταστήματός της στη Ρωσία, εξαιτίας των μεγάλων διακυμάνσεων στην ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος.
Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 1998
Οταν η Ρωσία έφθασε στο χείλος της χρεοκοπίας
Η κρίση του 1998 είχε ξεκινήσει ήδη μερικά χρόνια νωρίτερα, όταν η Ρωσία αποφάσισε να συνδέσει το ρούβλι με το δολάριο. Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε και τα επιτόκια μειώθηκαν, ωστόσο το ρούβλι είχε μεγάλη αξία έναντι του δολαρίου, γεγονός που καθιστούσε τα προϊόντα της μη ανταγωνιστικά.
Οι εισαγωγές αναπόφευκτα αυξήθηκαν και μειώθηκε η εγχώρια παραγωγή. Αλλη μία αιτία επιβάρυνσης της ρωσικής οικονομίας ήταν το μεγάλο κόστος του πρώτου πολέμου στην Τσετσενία, που υπολογίστηκε σε 5,5 δισ. δολάρια.
Οι μικρές ενδείξεις βελτίωσης γρήγορα εξανεμίστηκαν εξαιτίας δύο εξωτερικών παραγόντων: της ασιατικής χρηματοοικονομικής κρίσης, που είχε ξεκινήσει το 1997, και της μειωμένης ζήτησης για πετρέλαιο και μέταλλα που ακολούθησε.
Η μείωση της ζήτησης για εμπορεύματα προκάλεσε πτώση των τιμών τους, οπότε οι χώρες που είχαν άμεση εξάρτηση από τις εξαγωγές πρώτων υλών επλήγησαν περισσότερο από άλλες.
Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα μέταλλα και η ξυλεία αντιστοιχούσαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των ρωσικών εξαγωγών, γεγονός που καθιστούσε τη Ρωσία ευάλωτη στις μεταβολές των τιμών σε αυτά τα προϊόντα.
Η κυβέρνηση αντελήφθη ότι δεν μπορεί να επιτρέψει τη χρεοκοπία, που θα κρατούσε τη χώρα μακριά από τις αγορές κεφαλαίου και τις ξένες επενδύσεις.
Στην προσπάθειά της να στηρίξει το ρούβλι και να παγώσει τις εκροές κεφαλαίων, αύξησε το επιτόκιο των GKO, ομολόγων που είχε εκδώσει πριν ξεσπάσει η κρίση, στο 150%.
Παρά τις προσπάθειες της Μόσχας, τα χρέη συνέχισαν να αυξάνουν.
Στα τέλη του 1997 και στις αρχές του 1998, η Ρωσία έλαβε τεράστια δάνεια από τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα για να αντιμετωπίσει την απροθυμία των αγορών να τη δανείσουν, χωρίς όμως απτό αποτέλεσμα.
Το κόστος αποπληρωμής του ρωσικού χρέους εκτινασσόταν στα ύψη και η Δούμα αρνήθηκε να υιοθετήσει κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στις 17 Αυγούστου του 1998 η Ρωσία ενέδωσε στις πιέσεις της αγοράς, η κεντρική τράπεζα επέτρεψε στο ρούβλι να διολισθήσει, ενώ η κυβέρνηση άφησε εκατομμύρια χρέους σε εκκρεμότητα.
Σε διάστημα μόνον ενός μήνα το ρωσικό νόμισμα έχασε τα δύο τρίτα της αξίας του έναντι του δολαρίου.
Ο πληθωρισμός είχε εκτιναχθεί στο 84%. Οι τιμές των τροφίμων είχαν αυξηθεί κατά 100% και εκατομμύρια Ρώσοι βρέθηκαν με μηδενικές αποταμιεύσεις. Ωστόσο, ο ιδιωτικός τομέας αξιοποίησε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας που του προσέφερε η υποτίμηση, ενώ βοήθησε και η σταθερά ανοδική πορεία των πετρελαϊκών τιμών.
Οι διεθνείς επενδυτές δάνεισαν εκ νέου τη Ρωσία εντός 12 μηνών και η κυβέρνηση αποπλήρωσε τελικά μεγάλο μέρος στο ακέραιο.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64110686

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου